Täi-info

Tietoa päätäistä ja sen ehkäisemisestä

Useimmilla ihmisillä pelkkä sanan TÄI kuuleminen sää pään kutiamaan ja kauhistuttaa ajatuskin niiden muuttamisesta omaan tai perheenjäsenemme päähän. Täi epidemiat kuitenkin toistuvat joka vuosi, varsinkin syksyisin, talvisin ja alku keväästä. Täit leviävät eniten kouluissa ja päiväkodeissa. Vaikka täi onkin varsin epämiellyttävä, niin onneksi se kuitenkaan ei ole vaarallinen.

 

PÄÄTÄI

Täi on erittäin pieni (2-3mm) , vaalea, siivetön, vaikeasti paljaalla silmällä havaittava loinen. Täi imee ravinnokseen verta päänahasta, täit esiintyvät yleensä vain hiuspohjassa. Täin elinikä on noin kuukauden, naaras munii kuukaudessa 100-200 munaa, munat (saivarit) ovat vaaleita lähes läpikuultavia .Munat kuoriutuvat noin 10 vrk sisällä.

TARTUNNAN EHKÄISY

Täit yleisimmin tarttuvat vaatteiden, asusteiden, vuodevaatteiden, harjojen, kampojen, hiusolkien ym. välityksellä.

Päähineitä, kaulaliinoja, harjoja, kampoja, hiusolkia ym, ei tulisi lainailla muille.

Naulakoissa tulisi välttää vaatteiden kosketusta toisten vaatteisiin, tässä auttaa LiceSafe täipussi.

 

NÄIN TUNNISTAT TÄITARTUNNAN

Täi tartunnan tunnistaa kutisevasta päänahasta. Jos huomaat lapsen raapivan päätään normaalia enemmän, kannattaa tutkia tarkasti lapsen hiuspohja. Yleisimmin täitä ja munia löytyy korvien takaa ja niskahiuksista, joten ne paikat kannattaa tutkia erityisen tarkasti.

 

TÄIDEN HÄVITTÄMINEN

Hiukset ja hiuspohja

Päätäiden ilmaannuttua on toimittava mahdollisimman nopeasti. Täit eivät häviä itsestään vaan vaatii aina asianmukaista hoitoa.

–          Apteekista on saatavilla erilaisia itsehoitovalmisteita. Sopivan tuotteen valintaan kannattaa kysyä apua farmaseutilta, sillä tuotteen valintaan vaikuttaa ikä, allergiat ym.

–          Täikampa on myös tärkeä työkalu täiden häätämisessä. Täikampa on erityisesti tehtävään suunniteltu tiheäpiikkinen kampa, jolla saadaan saivarit irrotettua hiuksista. Täikampoja niin ikään myydään apteekissa, niitä on muovisia ja metallisia. Metallinen kampa on kätevä, koska se kestää keittämisen ja näin sen voi desinfioida helposti jokaisen käyttökerran jälkeen.  

Yleensä suositellaan että kaikki perheenjäsenet käsitellään kertaalleen, vaikka heiltä ei olisi täitä löytynytkään.

 

Vaatteet, petivaatteet, pehmolelut, harjat, hiussoljet, kuulokkeet ym.

 

-Petivaatteet ja vaatteet pestään 60 asteessa.

-Asusteet, pehmolelut ym. joita ei voi pestä, voidaan käsitellä jollain seuraavista tavoista:

        – laitetaan pakastimeen vuorokaudeksi

        – laitetaan yli 80 asteiseen saunaan, vähintään kahden tunnin ajaksi

       – suljetaan esim. hiusoljet, kuulokkeet, pannat,korut muovipussiin ja pidetään ne siellä noin 2 viikkoa.

 

HUOM! Muistathan ilmoittaa päiväkotiin, kouluun ja lasten läheisten kavereiden perheille täitartunnasta, jotta tartuntakierre saadaan katkaistua mahdollisimman nopeasti. 

Voit tehdä tilauksen myös soittamalla tai laittamalla sähköpostia